Impreuna pentru copilasii care au avut nesansa de a avea parinti ce nu sunt interesati de inimioarele lor si de ceea ce simt si isi doresc cu adevarat pentru o dezvoltare normala si armonioasa! Impreuna pentru adultii de maine!
Conferinta: Alienarea parentală – o problemă spinoasă a societății zilelor noastre
Data 14 noiembrie 2019
Locația Aula Carol I, Etaj 2, Palatul Camerei de Comerț și Industrie, Str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București (vis-a-vis de Banca Națională a României).
Camera de Comerț și Industrie București și Universul Juridic organizează Alienarea parentală – o problemă spinoasă a societății zilelor noastre , la data de 14 noiembrie 2019.
Evenimentul va avea loc la Aula Carol I, Etaj 2, Palatul Camerei de Comerț și Industrie, Str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București (vis-a-vis de Banca Națională a României).
Prezentare:
În România, cazurile în care unul dintre părinți reclamă alienarea parentală s-au înmulțit în ultimii ani, atât în sfera penalului, cât și în civil. Acest fenomen a devenit deja unul îngrijorător, cu efecte pe termen scurt, mediu și lung. Există însă situații în care, deși un părinte îl acuză pe celălat părinte de alienare parentală, acest aspect să nu fie real. Din acest motiv, se impune să se cunoască limitele până la care se poate discuta despre alienare parentală versus falsa alienare parentală.
Fenomenul alienării parentale constă, în esență, din acțiuni nefirești exercitate de un părinte (sau de persoana care locuiește cu copilul) împotriva celuilalt părinte cu scopul îndepărtării definitive a copilului de unul dintre părinți. Efectele sunt grave, influențând psihicul copilului cu consecințe grave (abandon școlar, consum de droguri și alcool, tendințe suicidale, agresivitate, depresie, apatie). Consecințele alienării parentale se regăsesc și la viitorul adult (șomaj frecvent, imposibilitatea păstrării locului de muncă, imposibilitatea formării și menținerii unei relații de cuplu, comportamente similare față de propii copii, afecțiuni medicale în sfera zonei genitale). Acest fenomen se instalează pe fondul lipsei de comunicare și înțelegere dintre părinți, mai ales atunci când unul dintre cei doi a fost rănit/părăsit/înșelat. Alienarea parentală se manifestă preponderent în cazul separării celor doi părinți, dar și în situația în care aceștia locuiesc împreună și ajung să își folosească/dispute copilul.
Părintele alienator sau abuzator este cel care se află în relație de încredere cu copilul și îi poate, astfel, induce acestuia din urmă anumite idei, îi poate prezenta situații alterate sau greșit interpretate, cu scopul de a-l face să creadă cǎ celălalt părinte este dușmanul său, că nu-l mai iubește, că este complet rău și că nu este interesat de binele copilului. Părintele alienator nu reușește să accepte că un copil își iubește ambii părinți și nu pare a fi interesat de starea de bine a propriului copil, ci mai degrabă este preocupat să facă orice pentru a-și răni fostul partener (inclusiv să își folosească propriul copil pentru asta). Părintele ce își abuzează emoțional copilul are ”limba dulce dar otrăvită”, deoarece toată trauma are loc și se desfășoară cu ajutorul limbajului, dublat însă și de manifestarea comportamentală tip ”dramă” când copilul dă semne că nu este foarte convins de argumentele verbale aduse de abuzator. Atunci intervine și dramatizarea.
Scopul conferinței noastre este acela de a explora fenomenul alienării parentale cu toate consecințele sale în viața psihică și socială a individului afectat, în orice formulă, de acest flagel. Mai mult, trebuie luată în considerare legătura dintre sănătatea mintală a copilului, a ambilor părinți și latura juridică, aspecte necesare pentru găsirea și promovarea unor soluții de succes în aceste cazuri complexe și dificil de instrumentat. Toți participanții la conferință vor avea oportunitatea de a interacționa cu speakerii, de a afla chestiuni practice, aplicate, de a pune întrebări și de a dezbate împreună cu aceștia, având ocazia de a parcurge aspecte psihologice, legale și etice în ceea ce privește alienarea parentală.
Este îmbucurător faptul că din ce în ce mai mulți magistrați apelează la expertizele psihologice și iau măsuri concrete în cazul identificării părinților alienatori, dispun exercitarea autorității exclusive pentru părintele victimă, stabilesc un program extins de legături personale cu minorul, însă este îngrijorător că părinții abuzatori nu înțeleg să se oprească ajungând chiar să nu respecte hotărârile judecătorești, riscând uneori și închisoarea în dorința lor patologică și obsesivă de răzbunare sau pedeapsă față de fostul partener de viață. Este și mai îngrijorător cum înșiși părinții, cei chemați să își ocrotească micuții, sunt cei care le aduc multă suferință în suflete.
Luând în considerare toate aceste aspecte, dar nu numai, această manifestare își propune să abordeze un subiect atât de delicat, dar spinos în același timp, tocmai pentru a veni în întâmpinarea tuturor părinților implicați în astfel de situații, dar și avocaților, psihologilor, mediatorilor etc. care se întâlnesc cu situații de divorț/separare și alienare parentală.
Vorbitori:
Lect. Univ. Dr. Simona Maria Vlădica, psiholog și mediator autorizat
Procuror Remus Tomescu, Prim Procuror adjunct, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3, București
Jud. Mihaela Daicu, Judecătoria Sector 3, București
Agendă:
14,00- 14,30: Înregistrarea participanților și welcome coffee
14,30 – 16,30: Sesiunea I
16,30 – 16,50: Business networking coffee break
16,50 – 19,00: Sesiunea a II-a
19,00– 20,00: Cină
Taxa de participare:
************************************************************
Early Booking (până în data de 31 octombrie 2019): 250 de lei plus TVA
Late Booking (începând cu data de 1 noiembrie 2019): 300 de lei plus TVA
Taxa de participare include:
– Participarea la toate sesiunile evenimentului;
– Participarea la pauzele de cafea și la cină;
– Acces la Abonamentul Premium Universul Juridic pe o perioadă de 3 luni;
– Un exemplar din Revista de dreptul familiei nr. 1-2/2019.
Persoanele care au achitat taxa de participare, dar care, din motive obiective, nu mai pot participa la conferință, pot solicita returnarea banilor, cu cel puțin trei zile înaintea evenimentului. Solicitările ulterioare nu vor fi luate în calcul, având în vedere costurile logistice aferente manifestării. Mulțumim pentru înțelegere.
Detalii despre inscriere gasiti aici: